تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی در چیست؟ در رشته ریاضی مطالب فیزیک به‌صورت گسترده‌تر و بیش‌تر مورد بررسی قرار می‌گیرند. در فیزیک این رشته برخی از مباحث و فرمول‌های فیزیک با ویژگی‌ها و جزئیات بیش‌تری ارائه می‌دهند. اما در سمت دیگر دانش آموزان رشته تجربی با بسیاری از این مباحث به‌صورت بیش‌تر بدانید آشنا می‌شوند. این بخش‌ها به‌صورت اختیاری است و می‌توانند تصمیم بگیرند که آیا مایل به یادگیری و آشنایی بیش‌تر با آن‌ها هستند یا خیر. البته اگر شما در گروه دانش آموزانی قرار می‌گیرید که به دنبال قبولی در رشته‌های پزشکی هستند، از مطالعه دقیق این بخش‌ها نباید غافل شوید. در ادامه به بررسی کامل‌تر و دقیق‌تر تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی می‌پردازیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.

تعداد و نوع فصل‌ها؛ تفاوت در ساختار محتوایی

ساختار محتوایی را می‌توان مهم‌ترین تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی در نظر گرفت. فیزیک یازدهم تجربی و ریاضی در سه فصل با یکدیگر مشترک هستند، اما فصل چهارم فیزیک یازدهم ریاضی، نوسان و موج، در فیزیک یازدهم تجربی تدریس نمی‌شود.

فصول فیزیک یازدهم تجربی

در فیزیک یازدهم تجربی همانطور که گفتیم سه فصل تدریس می‌شود که عبارتند از:

  • الکتریسیته ساکن
  • جریان الکتریکی و مدار‌های جریان مستقیم
  • مغناطیس و القای الکترومغناطیس

فصول فیزیک یازدهم ریاضی

فیزیک یازدهم ریاضی نسبت به فیزیک یازدهم تجربی در یک فصل بیش‌تر تدریس می‌شود. به‌طور‌کلی فصول این کتاب عبارتند از:

  • الکتریسیته ساکن
  • جریان الکتریکی و مدار‌های جریان مستقیم
  • مغناطیس و القای الکترومغناطیس
  • نوسان و موج

الکتریسته ساکن و اثرات آن، نخستین فصل در فیزیک یازدهم تجربی و ریاضی است. الکتریسیته یکی از تاثیر‌گذار‌ترین مباحث فیزیک در زندگی روزمره هر‌یک از ما به شمار می‌آید. بدون الکتریسیته هیچ دستگاه الکتریکی‌ای کار نمی‌کند، هیچ لامپی روشن نمی‌شود، هیچ خودرویی کار نمی‌کند و حتی هیچ کلاس آنلاینی نخواهیم داشت. در این فصل از فیزیک یازدهم تجربی و ریاضی شما با مباحث زیر آشنا خواهید شد:

  • انواع بار الکتریکی
  • سری الکتریسیته مالشی
  • اصل پایستگی بار الکتریکی
  • اصل کوآنتیده بودن بار الکتریکی
  • نیروی الکتریکی بین دو یا چند بار الکتریکی یا همان قانون کولن
  • میدان الکتریکی
  • اصل بر‌هم نهی نیرو‌ها و میدان‌های الکتریکی
  • چگالی سطحی بار الکتریکی
  • خازن و انرژی ذخیره‌شده در خازن
این مطلب را هم بخوانید.
جمع بندی فصل دو فیزیک دهم - فشار

بیشتر بخوانید: بارم بندی فیزیک یازدهم ریاضی

برای تسلط کامل بر فصل اول فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی و یادگیری بهتر آن، شما نیاز به محاسبات قوی و تسلط بر برآیند بردار‌ها دارید. حال نوبت به فصل دوم این کتاب‌ها می‌رسد که جریان الکتریکی و مدار‌های جریان مستقیم نام دارد. در این فصل شما با جریان الکتریکی آشنا می‌شوید و مفهوم مقاومت الکتریکی و قانون اهم را می‌آموزید. همچنین در این فصل شما انواع مقاومت‌ها را می‌شناسید و با مفاهیم اولیه مدار الکتریکی آشنا می‌شوید.

در فصل دوم فیزیک یازدهم تجربی و ریاضی، مدار‌های الکتریکی، جریان الکتریکی و اختلاف پتانسیل الکتریکی بین دو نقطه از مدار الکتریکی به‌طور‌کامل بررسی می‌شود و در‌انتهای این فصل، شما با انرژی و توان الکتریکی به‌طور‌کامل آشنا خواهید داشت و روش‌های ترکیب مقاومت‌ها را یاد می‌گیرید.

مغناطیس و القای الکترومغناطیس فصل سوم فیزیک فصل یازدهم ریاضی و فصل آخر فیزیک یازدهم تجربی است. در این فصل مباحث مرتبط با میدان مغناطیسی و تولید آن بررسی می‌شوند. بدون شک نام آهن ربا به گوش شما خورده است و می‌دانید که قطب‌های هم نام آهن ربا یکدیگر را دفع و قطب‌های ناهمنام یکدیگر را جذب می‌کنند. این جذب و دفع ناشی از برهمکنش میدان‌های مغناطیسی دو آهنربا است که در فصل سوم به‌صورت گسترده و کامل بررسی می‌شوند. همچنین در این فصل شما با قانون دست راست آشنا می‌شوید و چگونگی استفاده از آن را یاد می‌گیرید.

در فصل سوم فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی، شما یاد می‌گیرید که هر سیمی که جریان الکتریکی از آن عبور می‌گذرد، در اطراف خود یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند. این میدان با توجه به شدت جریان الکتریکی عبوری از سیم و شکل و حالت سیم، کاملا متفاوت است. برای افزایش شدت میدان مغناطیسی، سیم را می‌توان به‌صورت پیچه یا سیم لوله در‌آورد.

فیزیک یازدهم تجربی در فصل سوم به پایان می‌رسد، اما فیزیک یازدهم ریاضی یک فصل دیگر به نام نوسان و موج دارد و این امر را می‌توان مهم‌ترین تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی در نظر گرفت. در این فصل دانش آموزان یازدهم ریاضی با مفهوم نوسان و موج به‌طور‌کامل آشنا می‌شوند و پس از یادگیری مسائل پایه این فصل نظیر قانون هوک، تناوب و فرکانس در حرکت نوسان، انواع حرکت نوسانی، انرژی در نوسانگر و دیگر تعاریف مشابه، می‌توانند شروع به حل مسائل این فصل کنند. نوسان و موج در فیزیک دوازدهم بسیار گسترده‌تر آموزش داده می‌شوند و در سال یازدهم شما با مفاهیم پایه این فصل آشنا خواهید شد.

این مطلب را هم بخوانید.
آموزش فشار فصل دو فیزیک دهم

عمق مفاهیم و سطح دشواری مسائل

دیگر تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی، عمق مفاهیم و سطح دشواری مسائل است. فیزیک یازدهم ریاضی به‌صورت اختصاصی برای دانش آموزان این رشته تدریس می‌شود و در کنکور آن‌ها ضریب بسیار بالایی دارد. به همین جهت مفاهیم آن تخصصی‌تر، عمیق‌تر و تحلیلی‌تر است، اما دانش‌آموزان تجربی از مسائل فیزیک به‌صورت سطحی گذر می‌کنند و چندان در آن‌ها عمیق نمی‌شوند. این دانش آموزان به‌طور‌معمول مسائل فیزیک را به‌صورت مفهومی یاد می‌گیرند. به‌طور‌کلی تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی در عمق مفاهیم و سطح دشواری مسائل عبارت است از:

  • ریاضی: مسائل تحلیلی پیچیده‌تر
  • تجربی: مسائل مفهومی‌تر و ساده‌تر

بیشتر بخوانید: فرمول فیزیک یازدهم

کاربرد مفاهیم در رشته‌های تحصیلی و شغلی آینده

مفاهیم تدریس‌شده در فیزیک یازدهم رشته ریاضی و تجربی با یکدیگر متفاوت هستند و دانش آموزان را برای آینده شغلی مختلف آماده می‌کنند. در ادامه این تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی را بهتر و دقیق‌تر بیان می‌کنیم.

  • رشته ریاضی: فیزیک یازدهم ریاضی با هدف آمادگی دانش آموزان برای رشته‌های مهندسی و علوم پایه تدریس می‌شود و شما می‌توانید در آینده تحصیلی و شغلی خود از این مفاهیم برای درک عمیق‌تر و بهتر موضوعات، کمک بگیرید.
  • رشته تجربی: همانطور که می‌دانید رویای دانش آموزان تجربی، رشته‌های پزشکی و زیستی است. در‌نتیجه فیزیک یازدهم این رشته با هدف آمادگی دانش آموزان برای این بستر آموزش داده می‌شود و به مسائل عمیق و اعداد به‌صورت دقیق و گسترده پرداخته نمی‌شود.

روش تدریس و تمرکز روی مهارت‌های حل مسئله

دیگر تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی، روش تدریس و تمرکز روی مهارت‌های حل مسئله است. بدون شک دانش آموزان رشته ریاضی نمی‌توانند سرکلاس فیزیک رشته تجربی بنشینند. چرا‌که روش تدریس این دو فیزیک کاملا با یکدیگر متفاوت است. به‌طور‌کلی تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی از لحاظ روش تدریس عبارت است از:

  • فیزیک ریاضی: این فیزیک نیاز به تحلیل‌های ریاضی دقیق و عمیق دارد و باید تدریس آن مطابق با این موضوع انجام بگیرد.
  • فیزیک تجربی: در رشته تجربی، تدریس فیزیک از طریق تاکید بر مفاهیم کاربردی انجام می‌گیرد و شما با مسائل به‌صورت دقیق آشنا نخواهید شد.
این مطلب را هم بخوانید.
بارم بندی فیزیک یازدهم ریاضی

چالش‌ها و فرصت‌های یادگیری

دانش آموزان رشته ریاضی و تجربی، فرصت‌های یادگیری یکسانی در اختیار ندارند و شما با چالش‌های مختلف در این دو کتاب مواجه خواهید شد و همین امر را می‌توان مهم‌ترین تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی در نظر گرفت.

  • چالش‌های رشته ریاضی: دانش آموزان رشته ریاضی در فیزیک یازدهم با مسائل چند‌مرحله‌ای و پیچیده مواجه خواهند شد و برای حل آن‌ها باید به مسائل و فرمول‌های فیزیک یازدهم به‌صورت کامل مسلط باشند.
  • چالش‌های رشته تجربی: در سمت دیگر دانش آموزان یازدهم تجربی به درک عمیق‌تری از پدیده‌های طبیعی و کاربرد‌های ساده‌تر مواجه خواهند شد و هیچ نیازی به درک عمیق مسائل ندارند.

بیشتر بخوانید: ویدیو آموزشی جمع بندی فصل ۳ فیزیک دهم | خلاصه کار و انرژی

نوسان و موج؛ تفاوت مهم در فیزیک ریاضی و تجربی

مهم‌ترین و اصلی‌ترین تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی در فصل نوسان و موج است که در فیزیک یازدهم به‌طور‌کامل بیان نمی‌شود. اما دانش آموزان یازدهم ریاضی با مفاهیم اصلی و پایه موج در این کتاب آشنا می‌شوند و آن‌ها را یاد می‌گیرند.

فیزیک ایدلخانی: آموزش جامع فیزیک به سبک متفاوت و کاربردی!

جمع‌بندی

در مطالب فوق به بررسی تفاوت فیزیک یازدهم ریاضی و تجربی پرداختیم. همانطور که گفتیم این دو فیزیک تا حدودی مشابه یکدیگر هستند، اما با این تفاوت که در فیزیک دانش آموزان ریاضی، مسائل به‌صورت عمیق‌تر و دقیق‌تر بررسی می‌شوند. این کتاب یک فصل بیش‌تر نیز دارد که همان نوسان و موج است.

 

 

 

 

۰/۵ (۰ نظر)